TideLog Posts Tagged “GTX 300”

Since Mika and me bought Kana her new jet-ski (who Kana has christened Jenny the Jetski), we’ve run it twice. Once when Mika and me got it from the dealer in Wales, and then again on Xmas Day when Kana lovingly, expertly and excitedly rode us round the lake in the meadow near us in the Midlands. This week, because we’ve had some nice weather in the UK, we took Jenny The Jetski out to Brighton beach, donned our wetsuits, and had wet wild fun!

On the second day the ski just suddenly went limp to a cruise speed. I thought Kana had lost her nerve, and urged her to open the throttle more:

Me: “C’mon K, faster, faster! Open Jen up a bit more! Mika’s loving it back here!”

Kana: “Throttle’s wide open! She’s gone limp! I think she’s scared of water, she’s a newbie!”

After some juddering and hiccuping she stalled completely and wouldn’t start again. The symptoms pointed to either misfueling, or seawater had entered the engine somewhere. Kana has never accidentally misfueled a vehicle, ever, and she confirmed she hadn’t, as we keep the jet-ski octane fuel in special containers, they don’t run on diesel or petrol, only octane based fuel.

I confirmed no leaks had occurred, and on the second restart attempt, fault code P0606 appeared in the infodisplay, which according to the SeaDoo fault diagnosis manual relates to engine ECU failure. At just over a total of 8 hours old, Kana’s new jetski is a paperweight, and cut our watersports trip to Brighton & Hove short and we had to come back to Birmingham. It’s a good job we have a dealer warranty, the ECU’s alone are over half a grand, and that’s un-programmed!

I suspect the dealer has misdiagnosed (or completely missed, if it was intermittent) the fault when the original owner returned it, and it’s come back for us! They’re coming out to us on Wednesday, thankfully 🙂

Comments No Comments »